onsdag 11. juni 2014

Gresk stifado

Når jeg tidligere har besøkt den lille greske øya Kreta, er noe av det beste jeg liker å spise en liten gryterett kalt Stifado. Retten smaker og dufter av sommer, og passer perfekt for de late dagene. Gryten lager nærmest seg selv, mens du kan slappe av i solen med en god bok.

Ingredienser:

300 gr hakkede tomater (enten selvhakkede, eller fra boks)
1-2 dl rødvin
1/4 sitron (saften fra den)
en håndfull persille
2 gule løk
3 ss oregano
2 ts maldonsalt (eller vanlig)
3 fedd hvitløk
500 gr bankekjøtt
5 dl vann
Tomatpurè
smør til steking (kan byttes med olje)
obs! Om du tilfeldigvis har gresk olivenolje, MÅ du ha en liten dl i gryta. Ingen unntak.

Fremgangsmåte:

Skjær opp kjøttet i terninger (ca. 4 cm), og brun det i en kjele. Når kjøttet er ferdig brunet har du i 1 dl av rødvinen, 2dl av vannet, de hakkede tomatene, tomatpurèen og sitronsaften. Dette skal koke i en ti minutters tid under lokk, og i mellomtiden kan du starte på løken. Den gule løken skjæres i grove biter, hvitløken finhakkes. Så har du løken i en stekepanne eller en liten kjele, og steker det til det er blankt. Når kjøttet har kokt de ti minuttene, har du i løkblandingen. Nå er tiden hvor du kan gå å sette deg, for nå skal gryten stå å putre i en to timers tid med lokk. - obs! Fyll på med resten av vannet etter en time og rør rundt. Server gjerne med båtpoteter, litt Foccacia eller litt ris.